Voor een goed contact tussen zowel ouders onderling, als ouders ten opzichte van hun kinderen, is een ouderschapsplan nodig. Dit wordt tijdens een scheiding opgesteld door Prins Advocatuur en Mediation.
Bij een scheiding gaat u als partners uit elkaar, maar u blijft wel de rest van uw leven ouders van uw kinderen, en door de kinderen met elkaar verbonden. Sinds 1 januari 2009 bestaat de wettelijke verplichting om bij scheiding een ouderschapsplan te overleggen aan de rechter. Voor uw kinderen is het van groot belang dat de ouders niet verwikkeld zijn in een voortdurende strijd. Uit onderzoek blijkt dat niet zozeer de echtscheiding schadelijk is voor kinderen, maar de strijd tussen hun ouders. Daarom is het goed wanneer ouders tot goede afspraken kunnen komen hoe er na de echtscheiding voor de kinderen gezorgd gaat worden.
Wat staat er in een ouderschapsplan?
In een ouderschapsplan worden afspraken over de kinderen neergelegd, bijvoorbeeld over de verdeling van de zorgtijd, de opvoedingstaken, de verdeling van de kosten van de kinderen, de wijze van communiceren met elkaar e.d. De advocaat of mediator kan begeleiden bij de totstandkoming van een ouderschapsplan.
Het is mogelijk dat de kinderen een gesprek hebben bij de mediator. Kinderen van twaalf jaar en ouder kunnen verder hun mening kenbaar maken bij de kinderrechter. De rechter wil ook weten of en op welke wijze de kinderen zijn betrokken bij de totstandkoming van het ouderschapsplan.
Is het ouderschapsplan verplicht?
Ja. Als u gaat scheiden moet u een ouderschapsplan maken. Overleggen van dit plan is vereist bij het indienen van een echtscheidingverzoek. Pas wanneer het de ouders echt niet lukt om samen een ouderschapsplan overeen te komen, zal de rechter een beslissing nemen over de kinderen.
Wilt u een onder begeleiding een ouderschapsplan opstellen? Mr Prins kan u hierbij begeleiden.